Поблизу села Корчак Житомирського району зупинено незаконний видобуток піску, але проблема повністю не знята, – Тетяна Парфентієва

Тему незаконного видобутку корисних копалин поблизу сіл Корчак та Улянівка Житомирського району член партії  “Блок Петра Порошенка “Солідарність”, голова Житомирської районної ради Тетяна Парфентієва піднімала ще в липні минулого року.

За її словами, на вказаних територіях неодноразово виставлялись чергування міліції, автівки з піском направлялися на штрафмайданчики, питання було обговорено на засіданні робочої групи обласної ради.

«Схема проста, – розповідає Парфентієва, – скуповуєш людські паї або ділянки, змінюєш  цільове призначення і під виглядом облаштування водойми (ставка, копанки) продаєш пісок».

Звернення з проханням провести перевірку щодо законності промислового видобутку піску на землях сільськогосподарського призначення до прокуратури, екологічної інспекції  та інспекції сільського господарства  були направлені ще в липні 2014 року. Тоді Житомирська районна рада доручила Тетяні Парфентієвій підписати відповідні листи.

Втім, незаконне добування корисних копалин на території зупинено лише в березні поточного року обласною екологічної інспекцією спільно з управлінням СБУ. В селі Корчак Житомирського району був виявлений екскаватор, яким проводилось зняття поверхневого шару ґрунту.

«Шкода, що для виявлення очевидних порушень відповідним органам знадобилось цілих 8 місяців. Весь цей час місцеві мешканці наражались на небезпеку, нанесено значну шкоду навколишньому середовищу”, – говорить голова районної ради.

Парфентієва розповідає про те, що аналогічна проблема існує на території Левківської сільської ради видобуток піску 1Житомирського району. Там, за іі словами, було роздано землі десятьом особам. Зрештою, лишився один “господар”, який впродовж чотирьох років видобуває пісок, у результаті утворилася глибока яма, що становить загрозу для життя та здоров’я людей і свійських тварин. Головою районної ради проведено зустрічі з місцевою громадою, під час яких обурені громадяни попередили про даний факт.

Від імені Тетяни Парфентієвої також направлений лист на ім’я начальника державної екологічної інспекції з проханням вжити відповідних заходів.

Наразі очікується відповідь.