Термосанація бюджетних будівель Житомира зекономить в рік 12 млн. на енергоносіях , – Сергій Сухомлин

В результаті реалізації енергоефективних проектів у школах, садочках та закладах охорони  здоров’я у Житомирі рівень енергоспоживання повинен зменшитися на 60%. Такі розрахунки оприлюднив перший заступник міського голови, очільник Житомирської територіальної організації партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” Сергій Сухомлин. Під час зустрічі з технічним консультантом фонду «GIZ»  та представниками житомирських підрядних організацій Сухомлин нагадав, що в результаті співпраці з «GIZ»  торік Житомиру було надано 1,9 млн. грн. безповоротної фінансової допомоги для проведення термомодернізації дитячого садочка №63. «Після проведення тендерів, побачивши підхід міста до раціонального використання коштів, фонд «GIZ» збільшив суму фінансування ще на 500 тис. грн. В результаті чого на даху садочка були встановлені сонячні колектори, завдяки яким можна буде давати в садок круглий рік гарячу воду без навантаження на місцевий бюджет», –  розповів Сергій Сухомлин.

Технічний консультант фонду «GIZ»  Фріц Хонерлайн, який працює над термомодрнізацією 63- го садочка, зазначив, що Житомир іде правильним шляхом у питанні енергозбереження. «Я дуже радію тому, що ми працюємо саме в дитсадочку. Адже енергоефективність не означає лише утеплення стін, заміну вікон або інші технічні заходи.  Енергоефективність – це перш за все зміна свідомості людей у питанні ефективного використання та   заощадження енергії. Тому, я сподіваюся, що ми навчимо дітей у 63-му садочку, як правильно регулювати температуру в приміщенні. Тобто використовувати термостат на радіаторах замість того, щоб відкривати вікна, аби повітря в кімнаті зробити більш прохолодним» – зазначив Фріц Хонерлайн.
DSC_9083
Сергій Сухомлин нагадав, що у вересні минулого року між Житомиром та корпорацією «НЕФКО» був підписаний договір на отримання кредиту в сумі 3 млн. євро і 1,350 млн. євро грантових коштів на модернізацію шкіл та садочків міста Житомира. «Реалізація цього проекту дозволить економити в міському бюджеті близько 12 млн. грн на рік тільки на енергоносіях, не кажучи вже про комфорт дітей, які навчаються в цих садочках і школах. Після впровадження енергоефективних заходів у бюджетних будівлях міста рівень енергоспоживання повинен зменшитися на 60%. Зробивши проектно-кошторисну документацію, ми зрозуміли, що замість  18 бюджетних будівель зможемо термомодернізувати 22. Документи на ще 2 будівлі готуємо для резерву. Тобто у кінцевому рахунку ми плануємо провести термосанацію 24 бюджетних установ», – наголосив Сергій Сухомлин.
DSC_9066
Перший заступник міського голови також ознайомив присутніх з результатами співпраці зі Швейцарським Бюро Співробітництва. Сергій Сухомлин повідомив, що Житомир – єдине місто в Україні, яке у 2015 році отримає 15 млн. швейцарських франків грантових коштів на заходи з енергозбереження. За його словами, ця сума дорівнює майже 3-м бюджетам розвитку Житомира на 2015 р. Важливо, що дані кошти – грантові, це безповоротна фінансова допомога, яка буде спрямована на зменшення витрат газу КП «Теплокомуненерго» та утеплення садочків. Підписати угоду зі Швейцарським Бюро Співробітництва місцева влада планує до кінця весни.------------------ (1)